Франция поднесе извинения на Боливия и президента й

Париж е поднесъл извиненията си за неудобствата, причинени на президента на Боливия Ево Моралес със закъснялото разрешение за прелитане над територията на Франция на президентския самолет. Това съобщи говорителят на френското външно министерство Филип Лайо, цитиран от кореспондента на БНР във френската столица. Той уточни, че външният министър Лоран Фабюс е разговарял лично по телефона с боливийския си колега. Франция обяснява грешката си с противоречивата информация за пътниците на борда, имайки предвид Едуард Сноудън, разкрил американската програма за шпионаж. Закъснялото извинение на Париж дойде след тежък дипломатически конфликт с Боливия, който се изрази и в атака срещу френското посолство в боливийската столица Лапас, където протестиращи са замеряли сградата с камъни и са запалили френски знамена.

Вчера президентът на Боливия Ево Моралес заплаши със съдебни мерки Франция, Испания, Португалия и Италия заради отказа им да пуснат самолета му през въздушното им пространство, което наложи принудително кацане във Виена.

По-рано и президентът на Бразилия Дилма Русеф изрази възмущението си от инцидента със самолета на президента на Боливия, Ево Моралес, и поиска обяснение от европейски страни, които задържаха  пътуването му.

Според Русеф, цитирана от бразилски медии, действията на европейските държави са “сериозно незачитане на международното право и практика”, които “застрашават диалога между двата континента, и евентуалните преговори между тях.” В своето изявление Русеф  също така поиска  “оперативни обяснения и подходящо извинение от страните, участващи в провокацията.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.