“Форбс” разказа историята (и версията) на Цветан Василев

„Една необикновена история за корупция, злонамереност и некомпетентност в българските институции“ разказва американската журналистка Франсис Копола в своя публикация за авторитетното списание „Форбс“ от 6 октомври 2015 г. под заглавие „Фалитът на българската КТБ: Разказът на бившия собственик”.

В разговор с Цветан Василев тя разсейва мита, че срутването на банката се дължи на негов конфликт с българския медиен олигарх Делян Пеевски. Авторката стига до извода, че КТБ е жертва на алчността на цялата българска политическа мафия, която контролира задкулисно повечето държавни институции.

„Делян Пеевски е просто един от инструментите, които българската политическа мафия използва, за да рекетира българския бизнес – видимата част на голям айсберг от корупция. Политическата мафия се опитва да представи случилото се с КТБ като личен конфликт между мен и Пеевски, което абсолютно не е вярно. Аз имах конфликт с политическата мафия, управляваща страната, която ме изнудваше и заплашваше много години”, коментира Цветан Василев.

В потвърждение на тезата, че КТБ е унищожена умишлено и с користни цели, Франсис Копола съпоставя банковите паники по света с тази във финансовата институция на Василев през юни 2014 г. В първия случай те започват заради слухове, че парите на вложителите са застрашени. В България обаче прокуратурата и медиите обвиняват собственика на КТБ в опит за убийство.

„Невинни хора бяха арестувани и представени по телевизията като убийци, наети от мен. Същия ден, в търсене на доказателства за опит за убийство, прокуратурата нахлу в офиси на мои фирми и конфискува счетоводни документи. Мистериозно, всички големи български телевизии бяха поканени да представят това нападение на живо. Твърдението, че съм се опитал да организирам убийството на г-н Пеевски впоследствие беше опровергано в съда, но вече беше твърде късно – повече от 20% от авоарите на КТБ бяха изтеглени в брой в рамките на 4 дни“, припомня Цветан Василев.

Българската народна банка (БНБ) нанася следващия удар върху КТБ, като й отказва ликвидна подкрепа и я принуждава да затвори врати. Само няколко дни по-късно същата паника настава сред клиентите на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Реакцията на БНБ е съвсем различна – веднага се отпуска помощ на закъсалата банка с мотива, че трябва да се защити финансовата стабилност. В статията е цитиран представителят на „Протестна мрежа“ Николай Стайков, който обобщава двата случая така: „КТБ беше съборена, за да се отстрани Цветан Василев, докато ПИБ беше предпазена, защото обслужваше доминиращите политически интереси“.

Франсис Копола припомня за ситуацията на вложителите в КТБ, които 6 месеца са лишени от достъп до парите си в нарушение на европейските директиви. Тя разказва и за т.нар. „одит“ на КТБ, „който всъщност не е одит“, а неумело скалъпен документ с цел КТБ да изглежда зле на хартия и „да се измисли извинение за целенасочено безотговорна политика към нея“.

Авторката стига до заключението, че българската корупция е легендарна, а политиката и медиите се контролират от мафия, която не се поколебава да срути четвъртата по големина банка в страната. „Случаят се нуждае отчаяно от независимо разследване, както и ЕС да предприеме бързи и ефективни действия“, категорична е Франсис Копола.

(Източник: Официален личен сайт на Цветан Василев)

Свързани публикации

4 Comments

  1. Версиите на Василев винаги представят само неговата гледна точка и той разбира се е невинен по всички обвинение. Само че истината е съвсем друга за това свидетелстват одитие на международни компании и признати финансови експерти, така че благодаря, но няма как да повярваме на тези спекулации.

  2. Истината никога не е едностранчива и ако г-н Василев радееше за нея, а не само за себе си, както е видимо от статията, той щеше да изложи факти и конкретика и от преди фалита на КТБ, защото ако КТБ функционираше по правилата, това наистина нямаше да се случи. Неговото поведение на отстъпление след това в родната ни съседка също не му прави чест.

  3. Ама тая е някаква блогърка, не е дори платен журналист. Това са пълни простотии, поръчани от Василев.

  4. Не е за Форбс, а за блог! Не е журналист, а певачкобанкерописачинезнамсикво си! А бълвочите на Василев няма какво да се коментират!

Leave a Reply

Your email address will not be published.