Фондация „Радостина Константинова” връчи наградите си

Фондация "Радостина Константинова" връчи годишните си награди за разследваща журналистика

Репортерът Марин Николов от Нова телевизия е носителят на Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова” за тази година. Той получи специален плакет и парична награда от 3 000 лева на церемония за три свои разследвания – „Голямото източване“, „Тютюн“ и „Екорекет“. Призът му бе връчен от миналогодишният носител на наградата Росен Цветков от bTV.

По традиция Фондация „Радостина Константинова” връчи и две поощрителни награди на млади репортери. Грамота и парична награда в размер на 500 лева получиха – Здравка Маслянкова от велико-търновския вестник „Янтра днес“ за разследването си „Хлорна бомба цъка в Горна Оряховица“ и Петър Нанев за материала за злоупотребите във ВМА – София, излъчен в „Репортерите на bTV“ със заглавие „Необяснимо бездействие“.

Журито връчи и годишна стипендия на Даяна Попова, която е III курс студентка по журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски” и стажантка в отдел „Вътрешни новини” на вестник „Труд”.

Това е четвъртата година, в която Фондацията връчва престижните си награди. Неправителствената организация е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“.

Основната цел на Фондацията е да насърчава обективната журналистика в България като подпомага колеги от всички медии. Освен Годишна награда, с която се отличават млади репортери за разследваща публикация, репортаж, радио или телевизионно предаване, неправителствената организация осигурява стаж в авторитетни медии в чужбина и годишни стипендии на студенти от ФЖМК при СУ „Св. Климент Охридски”.

Фондацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.