Фондация „Каритас“: Бездомните в България са над 500 000

От фондация „Каритас“ идва информация, че бездомните в цяла България са 500 хиляди души, а само в София – 100 хиляди души. От „Мисия без граници“, които от 4 години организират безплатни кухни в столицата, изчисляват, че само в центъра на града бездомните са 5 хиляди души, информира БГНЕС в обширна разработка по темата.

Около една четвърт от бездомните в София са висшисти, показват данните от пилотно проучване на участниците в проекта „Градски номади“, направено през май-юни т.г. Проучването ще бъде представено официално през есента.

Профилът на бездомника показва, че най-често това е мъж между 50 и 60 години, със сериозен трудов стаж. Причина за тежкото му положение са семейни конфликти и жилищни измами.

Според НСИ бездомните у нас се увеличават, но оттам преброяват само тези, които имат лични документи, а точно те са толкова малък процент, че такава цифра просто не си заслужава да приемаме за обективна. На практика статистика за тях няма.

Приютите са малко – в цялата страна има 13 центъра за временно настаняване с капацитет 670 души. През зимните месеци в София съществуват и няколко кризисни центъра със 170 места.

Има бездомници с всякакви съдби – едни са преживели жилищни измами и това е сериозен процент от тях, други са с нелекувани психически и здравословни заболявания, жени, преживяли битово насилие, най-общо – хора с тежки съдби, но има и такива, за които скиталчеството е личен избор, обясняват организаторите на проекта „Градски номади“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.