Фонд ФЛАГ спря плащания по кредитни договори за екопроекти

Фондът за местно самоуправление, който финансира общините по европейските проекти (ФЛАГ), спря плащанията по сключените кредитни договори, докато не бъдат възстановени плащанията от страна на Европейската комисия и държавата заради нарушения по ОП „Околна среда”, съобщи Дарик. Пред медията изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова заяви, че това е стъпка за защитаване на финансовата стабилност на дружеството. Тя поясни, че Европейската банка за възстановяване и развитие изисква адекватно управление на отпуснатите средства от страна на ФЛАГ.

Паричните потоци на исканите от нас средства стават толкова големи, че фондът с наличния си капитал не може да отговори на тази потребност, обясни Динкинова.

С това решение на фонд ФЛАГ нито един изпълнител на европейски проект в България няма да получи плащания по ОП „Околна среда” преди Еврокомисията да реши в края на май месец дали да възобнови плащанията.

„Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД е създаден на основание Разпореждане № 4 на Министерския съвет на Република България от 7 март 2007 г. като инструмент на държавната политика за регионално развитие.

Мисията на фонда е да подкрепи усилията на българските общини в процеса на подготовка и успешното изпълнение на проекти по Оперативните програми(ОП)/Програма за развитие на селските райони (ПРСР), които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности.

Както се казва, никое зло не идва само. Преди десетина дни около 50-ина кметове получиха известия за общо 130 млн. лв. санкции заради нарушения при обществените поръчки по проекти за канализация, водопроводи и пречиствателни станции, финансирани по ОП „Околна среда”.
Това решение на управляващия орган по ОП „Околна среда” срещна несъгласието на НСОРБ. Представители на сдружението имаха среща с министъра на околната вода Искра Михайлова, но не можеда се каже, че бе постигнато сближаване на позициите на двете страни. От НСОРБ изтъкнаха, че заради налагането на финансови корекции по вече изпълнени и разплатени проекти при някои общини може да се стигне до запориране на сметки и невъзможност да плащат за други дейности като детски градини или болници и дори до фалити.

Редица общини – Варна, Бургас, Габрово, Монтана, София, Мездра – се канят да съдят Министерството на околната среда и водите, ако окончателно им наложи глоби по проекти, финансирани от оперативната програма “Околна среда”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.