Флагът на Шотландия се развява над “Даунинг стрийт” 10

Флагът на Шотландия бе вдигнат над резиденцията на премиера на Великобритания Дейвид Камерън в знак на единството на кралството, съобщи “Фокус”, като се позовава на публикация във вестник The Telegraph.
В британските медии активно се обсъжда инцидент с вдигането на флага, при който знамето е паднало при първия опит да бъде вдигнато. Журналистите намекват за провал на кампанията на лидерите на парламентарните парии, които в сряда ще посетят Шотландия, за да се опитат да убедят шотландците да гласуват против излизането от състава на Великобритания.
Говорител на премиера Камерън обяви, шотландското знаме ще се развява на “Даунинг стрийт” 10 до 18 септември – датата на провеждане на референдума за независимост на Шотландия.

Референдумът на 18 септември ще бъде исторически. Тогава милиони шотландци ще гласуват за това дали искат Шотландия да стане независима държава, или да остане част от Обединеното кралство. Изненадващо социологическо проучване на YouGov от 6 септември показа, че лагерът на отцепниците изпреварва този на искащите статуквото да се запази, като 47% са за отделяне, а 45% – против, информира ВВС.

Бъкингамският дворец пък коментира, че кралицата запазва неутралитет по въпроса, въпреки че множество медии информираха, че тя е обезпокоена от възможното разцепване на Обединеното кралство.

Въпросите, които произтичат от едно евентуално отделяне, са много, като най-важните са членството на новата държава в ЕС, каква ще бъде паричната единица, как ще се поделят националният дълг и залежите от петрол и газ в Северно море. Под въпрос са дори златните резерви в централната банка в Лондон, става ясно от многото публикации по темата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.