Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Гърция на “ССС”

Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Гърция от “B” на три пъти “C”. Международната рейтингова агенция обоснова решението си с това, че държавните финанси на Гърция са подложени на значително напрежение, породено от липсата на пазарен достъп, несигурните перспективи за навременно плащане от официалните институции и строгите ликвидни условия в банковия сектор.

Всъщност става дума за реакция след действията на новото гръцко правителство, доминирано от “Сириза”, което не успя да намери общ език нито с ЕК, нито с международните финансови институции и големите страни-кредитори като Германия.

Гърция обяви вчера, че няма да бъде в състояние да обслужва дълга си, ако кредиторите веднага не отпуснат изостаналите траншове от финансовата помощ. Днес гръцка делегация от финансовото министерство ще представи списък с 18 реформи пред така наречената Брюкселска група от представители на кредиторите.

Атина не е получавала транш от август 2014 г. Кредиторите обаче отказаха да изплатят последните 7 милиарда, докато правителството на премиера Алексис Ципрас не представи приемлив списък с икономически реформи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.