Фирма от Лихтенщайн купи “Булгартабак”, вече притежава и „БТ Инвест”

Фирма от Лихтенщайн купи “Булгартабак”, вече притежава и „БТ Инвест”

“ВТБ капитал”, която държеше 80% от „Булгартабак” е продала дяловете си за 130 милиона евро. Новият собственик е “Ливеро Естаблишмънт”, регистриран в Лихтенщайн. Сделката може да се нарече “приятелска”, пише руското делово издание “Ведомости”, цитирано от БНР Медията съобщава, че според справка в австрийския търговски регистър, направена от Комисията за защита на конкуренцията, “Ливеро Естаблишмънт” вече притежава “БТ Инвест” – виенското дружество, чрез което беше приватизиран холдинг “Булгартабак” през 2011 година.
Засега мениджмънтът на “БТ инвест” остава същият. Не е ясно физическото лице, което стои зад офшорното “Ливеро Естаблишмънт”, защото Комисията за защита на конкуренцията постанови, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, не става въпрос за концентрация на капитал между две предприятия и съответно не следва сделката да се разглежда от антимонополен орган.
Кое е това физическо лице обаче, не стана ясно, тъй като Комисията за защита на конкуренцията не го посочва. Само пояснява в съобщението си, че според декларация на лицето, то не развивало друга търговска дейност.
БНР цитира експрети, според които инвестицията на “ВТБ капитал” е била само временна и в партньорство с групата около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Самата руска външнотърговска банка е имала още тогава споразумение за изхода си от вложението в “Булгартабак”, което сега се реализира, твърдят банкери. Така руската компания осребрява участието си в холдинга.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.