Финансовият министър склони през 2015 г. да се увеличи МРЗ

Теглим нов заем от 1,2 млрд. лева

„Готов съм да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лв. до 360 лв. от 1 януари и с още 20 лв. от средата на 2015 г., така тя пак ще достигне в следващата година до 380 лв., както се предлага от синдикатите и от служебното правителство, което е разработило 3-годишната бюджетна прогноза в предходния й вариант, но това нарастване ще стане на два етапа”. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за предаването „Неделя 150″ на БНР. Министърът обясни, че промяната в позицията на МФ идва от процеса на консултиране по темата. Той уточни, че след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след като е изслушал различните мнения и не е получил подкрепа на основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, се е решил на тази „еволюция” в първоначалните си позиции.

Министър Горанов коментира, че отговорът на въпросите за нарастването на възрастта за пенсиониране и откъде ще се изплащат от началото на следващата година пенсиите на категорийните работници, ще намерят решение между първото и второто гласуване на бюджета на ДОО в Народното събрание. „Дотогава много интензивно представители на НОИ, на социалните партньори, на МФ и на МТСП ще дискутират темата. Разбира се, крайното решение нормално да е на този, който носи отговорност за цялата изпълнителна власт, именно премиерът” – допълни Горанов.

„Натрупаха се доста проблеми, свързани с работата по европейските програми, което доведе до спиране на плащанията, до стотици милиони задължения на държавата към бизнеса заради изпълнението на такива проекти. Имаме намерение още до края на годината и по ОП “Регионално развитие”, и по ОПОС да разплатим всички средства, които фирмите дотук коректно са изработили, фактурирали и сертифицирали по съответния ред” – обясни министър Горанов по актуалната тема за усвояването на еврофондовете.

Владислав Горанов разясни приетото в началото на седмицата решение на правителството, което задължава всички, които извършват плащания от бюджета, когато тези суми са над 100 хил. лв., да уведомяват предварително Агенция „Митници” и НАП, за да могат те да направят съответните мерки и да вкарат в бюджета средствата, които са дължими.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.