Финансов експерт: До 3 г. имаме да плащаме 8.8, а не 12 млрд по дълга

Няма никакъв спор около това, че България има нужда от средства, за да погаси своите стари задължения. Не сме съгласни обаче с размера на планирания дълг, заложен в плана на финансовото министерство за нов външен заем. Това заяви в ефира на ТВ7 финансовият експерт към Гражданския съвет на ПП АБВ Константин Проданов.

“Сумата е около 8.8 милиарда лева, а не 12 милиарда лева. Първо, защото в нея (в 12-те милиарда) са включени едни 1.7 милиарда, които падежираха и вече бяха платени. Те бяха рефинансирани миналата година от правителството на Орешарски”, изброи Проданов. Според него има включени в 12-те милиарда и едни 900 милиона лева, които са ликвидна помощ за Първа инвестиционна банка, които трябва да върне банката.

Проданов обвини Владислав Горанов, че е обявил като предстоящи падежи едни ДЦК, които ще се емитират през месец септември 2015 година.е. финансовият министър включва в плана за рефинансиране нещо, което още не е емитирано. Според финансовия експерт на АБВ по този начин може да си обосновеш потенциална необходимост от всякаква емисия на нов дълг.

Константин Проданов изрази несъгласие и с процедурата по избор на банките кредитори и обосновката, че трябва да бъдат точно тези, тъй като са участвали в отпускането на мостови кредит на България.

Те ни дават три милиарда мостови кредит, а ние след това им даваме възможност да емитират 16 милиарда, възропта Константин Проданов. По думите му процедурата по вземане на нов външен дълг трябва да бъде максимално прозрачна по примера на обществените поръчки. Това според него ще осигури и възможността България да избере банките предлагащи най – добри финансови условия за теглене на такъв тип кредит.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.