Финансисти: Икономиката ни расте 4 пъти по-бързо от тази на ЕС

България расте в икономически план 4 пъти по бързо от целия Европейски съюз. Около това мнение се обединиха финансистите Емил Хърсев и Владимир Каролев при гостуването си в сутрешния блок на bTv. Според тях по-високият икономически ръст се дължал на факта, че от 1997 до 2001 г. България е била в застой.

Според Емил Хърсев пък финансовите проблеми на България се дължат на лошата организация.

„Като колектив сме нула”, заяви Хърсев и препоръча да не мислим за страната си като за малка държава. На свой ред Владимир Каролев призова да се сравняваме със страни от нашата „черга”, а не с държави като Германия и Франция.

Шистовият газ е един от начините да излезем от кризата, смята Владимир Каролев. По думите му, не става въпрос дали добивът на шистов газ е абсолютно безвреден или не, а за мораториума върху проучванията. „Няма държава, която забранява да се харчат пари за развитие и изследвания”, посочи Каролев.

„Щях да тичам с две ръце и с два паспорта към саудитския шейх”. Така Хърсев коментира темата за баснословно богатия саудитски шейх, който поискал български паспорт, а в замяна обещал да направи крупни инвестиции у нас, но вицепрезидентът Маргарита Попова отказала да му издаде указ за гражданство.

Освен това Хърсев смята, че българинът далеч не е толкова беден, за колкото се представя.

„Доходите у нас имат общо с унгарските. Средната заплата там е минимум с 20 % по-висока у нас, но еврото подвежда. Едно са 1000 евро в Германия, друго са 1000 лв. у нас”, аргументира се финансистът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.