Филип Златанов и адвокатите му винят прокуратурата

Склонен съм да вярвам, че има манипулации на съдържанието на тефтерите. Това заяви в студиото на bTv и в присъствието на адвокатите си бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, придобил известност с прякора “Филип Тефтерчето”. Вече две инстанции потвърдиха присъдата на Златанов от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. Това видимо не му пречи да демонстрира непукизъм и невинност, да се вижда жертва на заговори и сценарий, както и да налага нов медиен жанр – интервю в присъствието на адвокати – което видимо е по-безопасният начин да отправяш обвинения към прокуратурата.

Всъщност след като прословутите бележници на Златанов бяха откраднати при съмнителни обстоятелства от автомобила на вещо лице за тях вече може да се говори всичко, вкл. че записките са правени от извънземни или че са манипулирани от прокуратурата – което и става.

В днешната си телевизионна изява бившият шеф на КПУКИ се обяви за жертва на поредица от спекулации и подчерта, че е част от някакъв сценарий, но не посочи кой го е вкарал в него.

„Аз се оказах в една ситуация сам срещу всички – срещу институциите, срещу медиите, срещу цялото общество”, отбеляза Златанов. Той изтъкна, че не е имало никакви поръчки, нито натиск срещу него, докато е бил председател на комисията, въпреки че наистина е получавал много обаждания от политическия елит и „самонадеяни хора” с „плювки, пасквили и клюки”.

„Всякакви хора се обаждаха”, каза Златанов, но няколко пъти отбеляза, че това не означава поръчки, заповеди, натиск. И подчерта, че не е виждал тефтерите от 9 юли 2013 г. когато му ги отнели “при изключително зрелищна акция”.

Адвокатите на Златанов коментираха, че мистерии по тефтерите ще продължат да витаят в публичното пространство, защото прокуратурата не си е свършила работата.

„Прокуратурата не представи веществените доказателства – тефтерите”, отбеляза адвокат Савова, като допълни, че от 25 тома доказателства, прокуратурата е извадила само няколко листа и няма логично обяснение за това, което се е случило в съдебната зала. – “Това, което се появи на пресконференцията на прокуратурата, в мен остана впечатлението, че прокуратурата чете мотивите на влязло в сила решение. Всъщност самата прокуратура се отказа от обвинението за търговия с власт”, изтъкна адвокат Савова и допълни, че “нещо, като се извади от контекста, винаги може да е страховито”.

Другият защитник на Златанов – адвокат Красимир Манов – посочи от своя страна, че няма нито една страница в тефтера, която в действителност да изглежда като извадките, представени от прокуратурата.

„Много бихме искали прокуратурата да отговори на въпроса къде са тефтерите”, каза адвокат Савова. Тя посочи, че именно от прокуратурата са отказали да разпитат хора като Искра Фидосова, Цветан Цветанов и Бойко Борисов, за чиито инициали се говори, че присъстват в тефтерите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.