Венецианската комисия харесала новият изборен кодекс

Депутатът от Коалиция за България и член на комисията за подготовка на нов изборен кодекс Филип Попов коментира пред ТВ 7 проектозакона, който в момента се обсъжда в парламента на второ четене.    Попов заяви, че изводът на Венецианската комисия за този проект е, че той е много по-съвършен от действащия изборен кодекс, известен и като Кодекса на Фидосова.

„Според Венецианската комисия сегашният проект защитава по много по-демократичен и прозрачен начин основните права на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран”, заяви Филип Попов. По думите му становището на Венецианската комисия е , че до произвеждане на евроизборите не би следвало и не трябва да се правят драстични промени в изборното законодателство. Според депутата от левицата желанието за референдум с поставените въпроси в него, могат да се окачествят като драстични промени в изборното законодателство.

“В нашия проект за Изборен кодекс уседналостта не е паднала, тя все още е 6 месеца. По отношение предложението за преференциален вот, то нашето бе и остава 7% от избирателите на дадена формация, да могат да променят водача на листата, поставен от партията с предпочетения от тях. Считам, че този минимален праг е почтен спрямо гласуващите”, посочи Филип Попов. По повод на излязлата вчера декларация на президента Росен Плевнелиев, с която той изрази подозрение за тайни лабораторни упражнения и политически инженеринг, Филип Попов подчерта, че въпросният текст, визиран от президента, не присъства в настоящия проект за Изборен кодекс.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.