Филип Гунев: Предстои операция на полиция и армия по границата

“Започваме съвместно мероприятие между сухопътни войски и гранична полиция. То ще обхване районите по границата”, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред Нова ТВ. Става дума за започващата във вторник съвместна операция по критичните точки на зелената граница и около ГКПП-та срещу имигрантите. Гунев допълни, че присъствието на Гранична полиция и на армия в критичните точки ще бъде засилено и с техника, като в момента организацията тече. Тази операция се предприема заради засиления бежански натиск, който в някои от съседните на България държави придоби драматични измерения. Македония например, обяви извънредно положение, а полицията в страната употреби сълзотворен газ срещу бежанци. Според Филип Гунев, обаче, на този етап не е необходимо МВР да изпраща още служители, защото няма увеличение на бежанския поток в следствие на това, което се случва в Македония.

“Никой от бежанците не иска да остане в България”, изтъкна заместник-министърът на вътрешните работи. Гунев изтъкна, че ситуацията в целия регион е много сложна: в Гърция правителството подаде оставка, в Турция са насрочени предсрочни избори, а в Македония бе обявена извънредна ситуация. Въпреки това заместникът на Бъчварова демострира оптимизъм като изтъкна, че при тази политическа нестабилност България успява да държи нещата под контрол, а кризисната ситуация с бежанците няма как да стигне до България, тъй като страната ни не е свободен транзитен коридор.

“Границите ни се охраняват много строго. Има контрол и вътре в страната. Никой от тези хора не иска да остане в България, а транзитното преминаване е много трудно. Ние възпрепятстваме тяхното излизане от България”, подчерта Филип Гунев. По думите му, през последните 6 месеца българските власти са задържали близо 15 хиляди души – хванати съответно на влизане и на излизане през границата, както и на територията на самата страна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.