Фидосова защити Марковска и в писмо до Барозу

От всички безспорни факти и данни, представени ни от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на г-жа Венета Марковска като магистрат. Това пише шефката на правната комисия на парламента Искра Фидосова в писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу само ден след изслушването в същата правна комисия на вече избраната за конституционен съдия Марковска, информира Mediapool. Междувременно депутати от различни парламентарни групи коментираха, че подобно изслушване не е предвидено в нито един регламент или процедура, а провеждането му е кризисен пи-ар в отговор на заканата от ЕК за извънреден доклад по правосъдието и вътрешния ред в България заради съмненията за "търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите" за Конституционния съд. От текста на самото писмо пък става ясно, че Фидосова визира единствено донесените от Марковска справки от прокуратурата и ВСС, от които е видно, че срещу доскорошната зам.-председателка на ВАС няма образувани дисциплинарни или досъдебни производства.

В писмото си Искра Фидосова подробно преразказва на председателя Барозу всички действия, с които управляващите са осигурили прозрачност при избора на членове на Конституционния съд, без обаче да коментира по същество нито едно от твърденията за поведението на Марковска, визирани в сигнала срещу нея, както и в разследването на Mediapool и в. "Капитал" през 2010 г.

 "На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г. беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос, засяга въпроси касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство", обяснява Фидосова на Барозу.

 Фидосова споменава и личния златен почетен знак, с който Марковска бе наградена на 12 май 2011 г. от стария състав на ВСС, който стана причина за множество скандали в съдебната система, както и за няколко остро критични доклада на ЕК, в които директно бе поискана "реформи из основи" на най-т.нар. правителство на съдебната власт.

Междувременно в защита на Марковска се включиха депутатът от „Коалиция за България” и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков и Богомил Бонев – министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. В социалната мрежа Фейсбук Богомил Бонев подробно разказва за полицейския произвол, който приятелят на Марковска – бизнесменът Георгиев – преживял при ареста си през 2010 г.

 В писмото на Фидосова до Барозу обаче е подминато обстоятелството, че преди ареста му бизнесменът Георгиев се легитимира с личната служебна карта на Марковска. При изслушването си в правната комисия Венета Марковска обясни , че я забравила заедно с "чантичката си за документи", докато била на гости, и Георгиев поел ангажимент да й я донесе.

В края на писмото си Искра Фидосова информира председателя на ЕК Барозу, че пред правната комисия на парламента Венета Маркова е представила удостоверения в оригинал от Висшия съдебен съвет, че срещу нея в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет няма постъпили сигнали и жалби; от Върховния административен съд, че в Комисията по професионална етика към ВАС и в книгите на съда няма и никога не е постъпвало оплакване или сигнал за допуснати нарушения в работата й; от отдел „Инспекторат” към Върховна касационна прокуратура, че няма данни за образувани наказателни или дисциплинарни производства срещу нея.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.