Фестивалът EUROPAfest: Класическа музика в замъка Пелеш

класическа музикаНеоренесансов замък в планината, класическа музика, изпълнители от Кралската музикална академия и специално подбрани гости. Това не е сюжет от приказка, нито историческа хроника от живота на някой крал. Тази комбинация от сюреалистични елементи се случва в съседна Румъния.
Замъкът се казва Пелеш и се намира в подножието на Карпатите, на средновековния път между Влахия и Трансилвания. Изпълнителите са професори от Кралската музикална академия в Лондон – Ремус Азоитеи, Жозефина Найт, Пол Дейвис и Чарлз Стюард. А гостите на мастър класовете като този, могат да присъстват само след предварително получени покани.
За втора поредна година, концертната зала на неоренесансовия замък оживява под звуците на класическата музика. Събитието е част от лятното издание на фестивала EUROPAfest, като освен него, се провеждат още половин дузина музикални събития в района около замъка, находящ се непосредствено до град Синая. През втората половина на месец юли нестандартни и загадъчни места в района като Замъкът Пелес, Католическата църква, Казиното, Парк Димитрие Гика, както и в хотела на билото над града, се изпълват с любители на класическата музика от цял свят, както и с обикновени туристи, търсещи прохлада в планината. Организацията с нестопанска цел „Джей Ем Ивентс“ е причината тези събития да се случват, като тяхното желание е да популяризират класическата музика в това приказно място. Общото между всички събития, е че те са напълно безплатни – билети не се продават. Така например,

Концертът в парка е със свободен вход

за абсолютно всички желаещи да се докоснат до красотата на музиката. Други събития, като мастър клас събитието в концертната зала на замъкът, са твърде ограничени откъм капацитет – едва 100 броя, и затова се налага организаторите да взимат трудни решения кой може да бъде поканен, и кой не. Приоритет се дава на младите таланти, които следват консерватория, както и на заслужили имена в областта на музиката. Затова, не е изненада че кралската резиденция е изпълнена със студенти от Кралската музикална академия в Лондон – дошли да чуят техните професори и преподаватели в действие.
Цялостната идея за провеждане на подобно мероприятие – в този формат и на това място, е страхотна. От една страна, разгара на лятото е най-силния туристически сезон за региона и районът около Синая отчита рекордна посещаемост.

Замъкът Пелеш

се намира в непосредствена близост до Синая, като до него се стига пеша по живописен павиран път. Построен е от първия румънски крал – Карол I като строителството е отнело 10 години и постройката е напълно завършена и въведена в експлоатация през 1883 г. До 1947 г. е дом на кралската фамилия в Румъния, преди да бъде отнет от комунистическия режим. Днес се посещава от половин милион туристи годишно, една четвърт от които са чужденци. Интересът от румънците е обясним – намира се само на 130 км от Букурещ и за много столичани се явава идеална опция за уикенд екскурзия.
Замъците в Румъния са много на брой и различни по стил, архитектура и предназначение. Но замъкът в Синая е специален, в много класации го определят като най-красивия от всички дворци в северната ни съседка. Всъщност, това е най- младият от всички построени замъци в Румъния. За сравнение, строителството на замъка в Бран, който е само на половин час от тук, е започнало през 1211 г. и е завършен през 1377 г., което го прави с повече от 500 години по-стар от Пелеш. Именно запазеният първоначален вид на този дворец е причината днес организаторите да могат да пресъздадат истинския дух на замъка в концертната зала. По този начин, посетителите имат възможност да се пренесат в една уникална атмосфера от преди 100 години, до най-малките детайли от живота на румънските крале, без да се налагат коригиращи действия по декорацията на това архитектурно произведение.

Фестивалът EUROPAfest

се провежда за пета поредна година. В настоящият формат обаче – със стартиращо събитие в концертната зала на двореца, това е второ поредно издание. Паралелно със фестивалът, се провежда и Лятната музикална академия „Синая“, което е причината стотици студенти по консеватория от цял свят да посетят събитието. Интересът тази година е огромен и със сигурност това означава, че събитието ще се превърне в традиция занапред.
Концертът в замъка започва с изпълнение на Жозефина Найт – една от водещите виолончело изпълнителки в Обединеното Кралство. Известна е със своята гъвкавост като солист и камерен изпълнител, може да бъде засечена на всички големи музикални фестивали по целия свят. Пол Дейвис, който впечатлява с виртуозно изпълнение на флейта и цигуларят Чарлз Стюард. Дейвис е дългогодишен главен флейтист на Лондонския Симфоничен оркестър. Освен музикалните му умения, по време на изпълненията успява да зарадва зрителите с неговата харизма и сценично поведение. А последващото изпълнение с цигулка на Стюард само подготвя зрителите за това, което предстои.
Кулминацията на концертът настъпва, когато под бурните аплодисменти на публиката,на сцената се появява базираният във Великобритания румънец Ремус Азоитеи. Ремус показва висш пилотаж със своята цигулка „Страдивариус“ и остава без дъх публиката. „Виновникът“ е принуден да излезе на „бис“ заради невероятното си изпълнение, тъй като никой не го оставя да си тръгне. След повече от час и половина музика, идва края на концерта – кратко, но напълно достатъчно да зареди всички присъстващи с позитивни емоции и да си тръгнат удовлетворени от събитието. И с нетърпение да очакват следващото подобно изживяване.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.