ФБР и още 19 агенции разбиха най-големия портал за хакери

Американското Федерално бюро за разследване съвместно с правоохранителни агенции от още 19 страни закри интернет портала Даркоуд (Darkode), който е един от основните онлайн форуми на хакери за продажба и покупка на вреден софтуер и бази данни, предадоха световните агенции.

“Даркоуд е една от най-сериозните заплахи за данни, съхранявани на компютри в САЩ и по света. Той бе най-големият и най-професионален англоезичен форум за киберпрестъпниците от цял свят”, съобщи министерството на правосъдието на САЩ.

Прокурорът Дейвид Хиктън съобщи, че са задържани 12 души в Пенсилвания, а се издирват общо около 70 души в САЩ и още 19 страни.

Сайтът е имал около 300 активни потребители. Той е бил закрит вчера, когато и са били повдигнати обвинения на киберпрестъпниците и са арестувани част от тях.

В този интернет портал хакерите са продавали разбити бази данни, съдържащи милиони адреси на електронни пощи и пароли, както и друга лична информация на потребители от цял свят.

Достъп до този форум се е получавал само с покана от вече регистрирани в него хакери.

Арестуваните или издирваните при тази операция лица живеят в САЩ, Великобритания, Австрия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Канада, Колумбия, Коста Рика, Хърватия, Кипър, Дания, Финландия, Германия, Израел, Латвия, Македония, Нигерия, Румъния, Сърбия и Швеция.

Правоохранителните органи на тези страни са участвали в операцията по разбиване на хакерския интернет портал.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.