Фандъкова поиска оставката на шефа на “Чистота Искър” заради обществени поръчки

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска освобождаването от длъжност на управителя на общинското търговско дружество "Чистота Искър" Павел Граматиков. Фандъкова е представила резултатите от проверка, извършена от звено "Вътрешен контрол", във вторник, предаде "Фокус".

Според данните на междинния доклад за периода 2005 – 2012 г. в дружеството са установени нарушения при провеждането на обществени поръчки. "Години наред в дружествата масово не се изпълняваха процедурите по закона", посочи Фандъкова.

През 2011 и 2012 г. са проведени търгове за доставка на гориво, но за останалите доставки на материали и техника не са изпълнени процедурите. Други нарушения са наемането и ангажирането на фирми подизпълнители, което по закон "Чистота Искър" няма право да провежда. Сключвани са и договори с фирми, свързани с "Чистота Искър", например за доставка на инертни материали от дружество, в което Граматиков е част от състава на директорите.

Фандъкова започна проверката след сигнал на общински съветници от БСП. Проверката продължава и по други договори на дружеството.

Междинният доклад ще бъде изпратен на прокуратурата, а на следващото заседание на Столичния общински съвет ще бъде гласувано освобождаването на шефа на "Чистота Искър". Тогава ще бъде избран и временно изпълняващ длъжността.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.