Фандъкова поиска да отпаднат лихвите върху прогнозните сметки за парно

Да отпадне начисляването на лихви върху прогнозните сметки за парно – това ще предложи кметът на София Йорданка Фандъкова на Столичния общински съвет. Около това решение са се обединили общинарите и представители на потребителски организации, предаде Дарик.

Другото консенсусно решение е за създаването на експертна група, която да направи цялостен анализ на състоянието на Топлофикация София и да предложи конкретни мерки за подобряването му. От Активни потребители пък са предложили да има по-строги санкции за кражбите на топлоенергия и да се отпишат погасяемите по давност сметки. На срещата присъстваха представители на Федерацията на потребителите, на асоциация „Активни потребители", домоуправител и общински съветници от всички политически групи.

Работи се по промени в договорите с топлинните счетоводители, ще има и безплатни междинни проверки за всички сгради, чиито собственици желаят. Това обясни още Фандъкова и изброи част от другите решения, взети на срещата. „Трябва да отпадне начисляването на лихви за прогнозни сметки. Тук сме категорични, няма логика да се плаща за нещо, което реално може би не дължиш", каза кметицата.

Фандъкова беше категорична, че най-добре би било постепенно да отпадат прогнозните сметки и да се правят ежемесечни. „За момента промените в договорите, които искаме да се направят с топлинните счетоводители, залагаме отчитане два пъти в годината, така че да бъде по-близко до реалността", обясни градоначалникът.

Обсъждат се и всички възможности за ежемесечен отчет, включително и самоотчет. Целта е гражданите да знаят какво плащат и защо, каза още кметът.

Фандъкова ще предложи още десетократно по-високи санкции за неизпълнение от страна на топлинните счетоводители. В момента максималната глоба е 500 лева и тя смята, че трябва да се повиши десетократно, за да бъдат всички внимателни, когато работят с парите на хората.

Експертната група ще работи два месеца, като първият междинен доклад трябва да е готов след две седмица. Групата ще се председателства от проф. Калоянов от Техническия университет, с участието на учени и представители на потребителите.

Да се налагат ефективно законово установените глоби от 1000 до 5000 лв. за кражба не топлоенергия, настоя от своя страна Богомил Николов от „Активни потребители". Ощетените хора всъщност плащат сметките на съседите си, мотивира се той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.