Фандъкова иска от държавата 4 млн. за превенция срещу бедствия

Четири милиона лева е поискала Столичната община от Междуведомствената комисия за превенция срещу природни бедствия и наводнения. Освен това общината е отделила 1 милион лева за почистване на речни корита, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като инспектира строителството на завода за механично- биологично третиране на отпадъците. Ако държавата отпусне исканите 4 млн. те ще бъдат инвестирани в изграждането на дигите на реките Лесновска и Искър.
“Имаме подготвен проект за 10-километров участък от река Искър, който е наша отговорност и подготвяме проект за 15 километра, който е държавна отговорност. Заедно с областната управа работим и се надявам да бъдат финансирани, защото това са доста сериозни средства, обясни Фандъкова.
Столичният кмет смята, че строителите на завода за отпадъци са успели да компенсират забавянето в графика, получено вследствие на неблагоприятните климатични условия. В момента се изграждат всичките пет основни производствени сгради: приемна , сгради за механично сепариране, за биологично сушене, за производство на РДФ -гориво, за товарене и съхранение на горивото.
Около 95 процента от оборудването за завода е поръчано и ще се произвежда в Европа основно в предприятия в Германия и Австрия, уточни още Фандъкова.
Заводът ще преработва 410 хиляди тона отпадък годишно и ще се простира на 110 декара. Над 80 процента от средствата са безвъзмездно европейско финансиране по ОП „Околна среда”. Това е и най- големият проект на оперативната програма, заяви още Фандъкова и изрази мнение, че проблемите със спрените средства трябва да бъдат решени час по скоро, за да се гарантира финансирането на проектите.
По-рано зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов съобщи, че държавата не е разплатила около 50 млн. лв. на Столична община. Плащанията са забавени заради спрените пари по оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”. Най-застрашен е проектът за нова канализация на гр. Банкя по „Околна среда”. Там не е платен аванс от 5,6 млн. лв. и последващо първо плащане от 5,9 млн. лв към фирмата изпълнител, а общината няма нужните средства. Не са платени и 15 млн. лв за новите влакове за метрото, както и 13 млн. лева за новите трамваи.

Снимка: Пресцентър на Столична община

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.