Фандъкова: Има огромно напрежение в кварталите с бежанци

Гражданите, живеещи в близост до центровете за настаняване на бежанци в столицата, са притеснени за сигурността си. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова на сесия на Столичния общински съвет /СОС/. По думите на кмета напрежението в кварталите, където са центровете за бежанци – "Овча купел", "Враждебна", "Военна рампа", е огромно.

Дребните престъпления там, предимно за набавяне на храна, по последни данни на МВР са се увеличи чувствително, каза Йорданка Фандъкова. Градоначалничката настоява да се гарантират елементарните условия за бежанците, за да се намалят евентуалните престъпления, тъй като идва зима и трябва да се мисли за прехраната и за здравните грижи за бежанците. Притеснително, по думите на кмета, е, че не се информират предварително живеещите в кварталите за това какви хора се настаняват в центровете, за колко време, каква организация е създадена.

Припомняме, че в понеделник Йорданка Фандъкова съобщи, че в лична среща ще поиска от министъра на вътрешните работи да бъдат подсилени екипи на районните управления, в които има бежански центрове. Кметът на София още тогава посочи, че ще поиска допълнителни сили да бъдат разположени около бежанския център в кв. „Овча купел”, тъй като неговият капацитет е надвишен и живеещите в квартала, според Фандъкова, съвсем основателно имат притеснения.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.