Фалшив „Булгартабак” сключвал у нас и в чужбина сделки за десетки милиони

Разкрита е мащабна схема за търговия и контрабанда с нелегално произведени и фалшиви цигари, търгувани у нас и в чужбина от дружество на име “Булгартабак-трейдинг”, нямащо нищо общо с истниския „Булгартабак”. Това става ясно от разслеване на журналиста Иво Никодимов от БНТ, данните от което се потвърждават и от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. От прокуратурата потвърждават, че има данни за извършени сделки за стотици милиони лева. Престъпната схема е работила от няколко години и се е разпростряла на територията на три континента.
В разследването на БНТ се твърди, че в международната престъпна група има и българин – публична личност, бивш депутат, сменил няколко партии.
Освен за контрабанда има доказателства за фалшифициране на търговски марки, документи, печати, дори и банкови гаранции, както и клониране на фирми.
Седалището на дружеството “Булгартабак-трейдинг” е било в луксозен бизнес-център в Дубай. По-късно е отворен негов офис и вСофия, а двамата собственици с богато криминално минало започват да се представят за официални търговски представители на големи световни производители на известни и утвърдени марки цигари.
Предлаганият от тях асортимент обхващал цялата гама продукти на българския цигарен холдинг и световните производители, но цигарите били фалшиви. Според запознати те се произвеждали основно в две фабрики в съседни на България държави, откъдето с фалшиви митнически и банкови документи пристигали у нас, най-често под формата на временен внос с цел реекспорт.
Тези разкрития бяха потвърдени от главния секретар на МВР СветлозарЛазаров и от градския прокурор на София Христо Динев. Фалшивите цигари са предлагани предимно на търговци, които оперират на европейския пазар, тъй като там цените са по-високи. Според информация на източници средният договор за доставка е на стойност 80 милиона лева. Събраните до момента доказателства сочат, че най-много цигари са изнесени към Великобритания, има данни за износ и към страни от Южна Америка. Част от експорта за континентална Европа е бил маскиран и с официалния износ на реалните дистрибутори.
Засега са повдигнати обвинения на двамата мъже, регистрирали фирмата в Дубай и поддържали офиса в София, но прокурор Христо Динев увери, че със сигурност кръгът на обвиняемите ще бъде разширен.

1 Comment

  1. Нещата според мен са от рода “бий самара да се сеща магарето”.Ако тоя беше от ГЕРБ до сега да са го изпортили за да намалят броя на гласуващите за тях. Ако беше от БСП точно сега не е момента да се говори за това. Според мен комунистите усещат,че ДПС ще ги шибнат изненадващо изодзад, което няма да им е за първи път. Те опънаха по същия начин и Костов и Царя. Сега обаче става въпрос за оставане във власта, което е жизнено необходимо за БСП, защото ако сега изпуснат власта 100 години са отишли на вятъра и същия този вятър ще ги издуха за дълго време от управлението.
    Та като ударят леко по човек знаещ много за ДПС /Хр. Бисеров/ тънко напомнят на ДОГАН, че ако не мисли в правилната за тях посока ще дискридитират партията му и за да излязат чисти от калта, ако играта загрубее / предсрочни избори и евентуално ГЕРБ + ДПС/ще обявят на вечните си привърженици, че ето видите ли за това БСП уж сама се е отказала от коалиция с ДПС, а целта е да запазят все по намаляващия си и застаряващ електорат.
    Такова нещо на три континента не става с пари и политиканстване, а става с мноооого пари и политика, като и двете за съжаление ги владее ДОГАН.
    Между другото ако ДПС погледне към ГЕРБ при опредени стриктно спазващи се дългосрочни условия и от двете страни може БСП да последва СДС.

Leave a Reply

Your email address will not be published.