Фалшив алкохол и опасни съоръжения в аквапарковете откриха от КЗП

Oбщо 2800 хотели, ресторанти и туроператори са проверили до момента от Комисията за защита на потребителите (КЗП), при тях са съставили 205 акта за нарушения. 1470 от инспекциите са били по Южното Черноморие, там наложените санкции са 95. При останалите 1330 проверки – по Северното Черноморие, актовете от комисията са били 110. От КЗП са затворили и 15 заведения по морето. Най-често констатираните нарушения са били разминаване между изискванията на категорията и реално предлаганите услуги, както и предлагане на алкохол, чието съдържание не отговаря на нормите. При изследванията в лаборатории на 30 проби от алкохол е станало ясно, че някъде напитките са били разредени, а другаде съдържанието не е имало нищо общо с надписа на етикета. Някои от съдържателите дори са предлагали алкохол с по-висок градус от отбелязания. Заради тези нарушения инспектиращите са се усъмнили, че собствениците се опитват да избегнат акцизите и са сезирали за това и НАП.

Общо 112 аквапаркове и увеселителни обекти също са били проверени от комисията. В 13 били открити неспазени изисквания за безопасност и затова 5 от аквапарковете били временно затворени, а 6 други – окончателно.

Твърде много са местата за настаняване, недостъпни за хора с увреждания, отчитат още от КЗП.

Покрай започващата скоро учебна година КЗП ще проверява и магазините и лавките около училищата – спазва ли се забраната за продажба на цигари на деца под 18 г. Вече е съставен и план за това кампанията да бъде максимално ефективна, но как точно ще действат инспектиращите засега е тайна, за да може да изненадат максимално нарушителите.

Ще бъдат увеличени и проверките заради случаите на измамени от търговци хора от третата възраст.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.