EXACTA: Одобрението и неодобрението към премиера са “на кантар”

На 44% възлиза подкрепата за работата на Бойко Борисов като министър-председател, а неодобрението към работата на премиера е „заковано” на стойността му от март – 45%.

В началото на април 36% от българите са на мнение, че през първите месеци на втория си мандат Бойко Борисов управлява страната по-добре в сравнение с първия му мандат като премиер. Според 21% сега Борисов управлява по-зле отколкото през първия си мандат на този пост. 43% от всички интервюирани посочват, че не могат да преценят кое е по-доброто управление на премиера Борисов. Това показват данните от национално представително проучване на социологическата агенция Екзакта рисърч груп. Според авторите на изследването вторият управленски мандат на Борисов се възприема като по-успешен от първия от избирателите на ГЕРБ и на коалиционните партньори. Не така стоят нещата, когато става дума за мнението на политически изкушените избиратели на опозиционните партии. Привържениците на БСП и на Атака са убедени, че този мандат на Борисов като премиер е по-слаб от първия.

Сравнението с предишния премиерски мандат на Бойко Борисов в обществените представи е в полза на сегашното му управление. Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат. Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията.

Оценките за работата на кабинета са устойчиви през последните два месеца (съответно 31% одобрение през март и 32% – през април). Неодобрението към работата на правителството е спаднало с 1% и през април възлиза на 54%.

Негативните оценки за работата на настоящото правителство продължават да бъдат повече от позитивните (54% : 32%).

Най-одобряваният министър е Лиляна Павлова (53%), която през април добавя 5% одобрение в сравнение с март. Петър Москов остава на второ място, като рейтингът му на одобрение е абсолютно идентичен с този през март – 49%. Третото си място от март запазва социалният министър Ивайло Калфин (43%), към социалните политики на когото има все по-добра чуваемост (той добавя нови 3% одобрение за последния месец).

Вежди Рашидов попада в полезрението на повече българи с инициативите си, които му печелят нови 6% одобрение. През април с 5% повече са и хората, които одобряват работата на спортния министър Красен Кралев.

През април няколко дами от кабинета успяват да се преборят за повече обществено доверие. Това са Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова, Десислава Танева и за Ивелина Василева. Споменатите министри покачват с между 4 и 5% одобрението за работата си.

Най-одобряваният български политик извън лидерите на държавни институции и министрите е Йорданка Фандъкова, която през последния месец е повишила одобрението си с 9% и през април е одобрявана от 64% от българите. Вторичният анализ на данните показва, че пускането на нови линии на столичното метро има широк положителен отзвук в цялата страна.

Негативните оценки към работата на Парламента са близо три пъти по-висок дял от позитивните (63%: 22%). Има известна положителна тенденция, която се отнася до одобрението на Народното събрание. За последният месец то е нараснало с 4%. Точно със същия дял намалява и неодобрението към висшия законодателен орган (от 67% на 63%).

Доколкото работата на парламента традиционно е подлагана на множество критики, заслужава да се посочат обществените групи и прослойки, които са подобрили напоследък мнението си за работата на Народното събрание, коментира директорката на Екзакта Лидия Йорданова. Ръстът на одобрението идва предимно от политически активни българи, както и от представители на елитните обществени прослойки – мъже, хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани българи и жители на градовете. По-често от останалите добри оценки за Народното събрание дават избирателите на партиите, които участват в управляващата коалиция. Най-критични към работата на Парламента са избирателите на БСП и на Атака.

С 1% спрямо март расте одобрението за работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която през април е одобрявана от 29% от българите.
Подкрепящите работата на Цачева и през този месец са по-висок дял от одобряващите работата на институцията, която тя ръководи.

Росен Плевнелиев е одобряван от 36% от българите, което е с 3% по-малко в сравнение март, 2015 г. Спадът на одобрението към работата на президента се дължи главно на оценките на жителите на градовете-областни центрове, на най-младите, както и на най-възрастните избиратели. Негативните оценки за държавния глава идват главно от избирателите на БСП, на Атака и на ПФ.

Има известна промяна спрямо март т.г. в оценките на хората за работата на лидерите на Парламентарни групи. За последния месец най-много позитиви заработва Валери Симеонов, който е одобряван от 25% (с 5% повече в сравнение с март). За позитивните тенденции в ПФ свидетелства и ръста от 4% в одобрението към Красимир Каракачанов, който в момента е одобряван от 27% от българите.

На второ място сред лидерите на Парламентарни групи, с равни позиции остават Цветан Цветанов и Радан Кънев с одобрение от по 21%. Няма промяна и в дела на одобрението за работата на лидера на БСП Михаил Миков – 16%.

Волен Сидеров е удвоил позитивните оценки за себе си през последния месец и сега го одобряват 12%.

Коментар по данни от национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 88 населени места.
Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на Exacta Research Group.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.