Exacta: ГЕРБ – 21,7 %, БСП – 19,2 %, ДПС, АБВ и “България без цензура” – по 6 %

Ако изборите за членове на Европарламента бяха на 11 февруари, то ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 – 11 февруари т.г.

ДПС, АБВ и “България без цензура” са в пакет на 6 %. Реформаторския блок – 5,6 %, Обединение НФСБ – ГОРД – НИЕ – 3 %, “Атака” – 1,8 %. Отговор „Ще гласувам за друга партия или коалиция са дали 5,1 %. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.

Според социолозите от Екзакта най-важното политическо събитие от изминалия месец е рестартирането на проекта АБВ, поради което и интересът към лявото политическо пространство е голям. Експертите изтъкват, че електоралната подкрепа за партиите, които имат реални шансове за представителство в Европарламента към момента е такава, че без съмнение се очаква изключително ожесточена политическа битка.

БСП ще положи неимоверни усилия да се представи добре, за да продължи да управлява. ГЕРБ ще се стреми да спечели вота и да лиши БСП от властта, но също така ще търси и надеждна формула за участие в управлението на страната. По-малките и нововъзникващи формации ще искат да стъпят здраво на политическата сцена. Така залогът на евровота у нас ще е по-скоро вътрешнополитически, обобщават анализаторите от Екзакта.

Рестартът на АБВ се оказва успешен, ако се съди по електоралната тежест на този проект към момента. Принос за това има и ранното оповестяване на водача на евролистата на АБВ – Ивайло Калфин, който е възприеман като най-успешният български евродепутат. Това твърдят една трета от интервюираните в настоящото изследване.

Профилът на подкрепата за АБВ показва силни позиции на формацията в градовете-областни центрове, както и в по-малките градове на страната. По-често от останалите, на АБВ симпатизират хора на възраст над 60 години, както и респонденти със стандарт над средния.

АБВ не дърпа повече от 10-15% от избирателите на БСП и вероятно съумява да привлече периферия.

„България без цензура” е във възходящ тренд през последните месеци, като печели привърженици главно сред българите с патриотични нагласи, но дърпа малки дялове и от електоратите на двете големи партии. Партията на Николай Бареков е популярна сред младите българи, както и сред хората на възраст между 50 и 60 години. Влиянието й расте сред българите със среден стандарт и сред жителите на градовете извън столицата. „България без цензура” съумява да интригува част от избирателите, за които се борят и НФСБ, и Атака

В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.