Евровотът не може да бъде контролиран, уверяват експерти

Избираме между 20 партии и коалиции

Бюлетините за Евроизборите на 25 май „за първи път” изключват възможност за контролиран вот. Това обявиха в предаването „Тази сутрин” на bTv експертът по избори проф. Михаил Константинов и депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева. Те обясниха, че съгласно изискванията на новия Изборен кодекс всяка бюлетина ще има номер, който остава извън нея, и така манипулация не практика не може да има, освен ако съответният гласоподавател не бъде повлиян психологически.
„Нека хората да знаят, няма как някой да разбере как сте гласували. Една от главните задачи на изборната администрация и на медиите е да обясняват, че не могат да контролират вота”, обясни Константинов. Той поясни как се гласува в бюлетините за Евровота, тъй като за първи път в тях се отбелязват две неща.
„В лявата част избирате любимата партия или независим кандидат. Ако се съсредоточите само върху преференцията, може да забравите партията и така бюлетината става недействителната. Позовавам се на опита в Германия – там е на две части и са им трябвали 10-ина години да се научат да гласуват”, каза проф. Константинов.
Татяна Буруджиева обаче не се съгласи и заяви, че упражняването на вота е много лесно, като даде за пример Косово и увери, че по време на кампанията технологията за гласуване също ще бъде обяснявана многократно.
Буруджиева каза още, че на тези избори ще може да се използват два знака – „хикс” и „чавка”, тъй като голяма част от невалидните бюлетини при миналите избори са заради сгрешен знак.
„Чавката” е естественият знак, „хиксът” е за тотаджийте”, допълни проф. Константинов.
Двамата се обединиха около мнението, че сбърканата статистика при преброяването на населението няма да повлияе на вота, но предстои да се изчисти методиката как да се изчистят избирателните списъци по принцип.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.