Евростат: България е сред петте най-застаряващи страни в ЕС

България се нарежда сред петте най-застаряващи страни в ЕС със средна възраст на населението 43,3 години. През миналата година средната възраст на населението на ЕС-28 е била 42,2 години, като най-висок среден дял по този показател е отчетен в Германия – 45,6 години, Италия – 44,7 години, България – 43,3 години, Португалия и Гърция – по 43 години средна възраст на населението. Това показват данните в анализ на Евростат за демографските тенденции.

На другия полюс са Ирландия и Кипър, където средната възраст е под 37 години. Младеят и в Словакия – 38,6 години, Люксембург и Полша – средно по 39,2 години.

Около една трета от домакинствата в ЕС са едночленни. За България този показател е близо 25 на сто, като около 60 на сто от тези едночленни домакинства у нас са били на самотно живеещи жени. Близо 57 на сто пък от едночленните домакинства са били над 65-годишна възраст.

Третата възраст наистина става една от характеристиките на населението в голяма част от Европа. Най-много едночленни домакинства над 65-годишна възраст се намират в осем държави на ЕС: Хърватия – 62 на сто, Румъния – 59 на сто, Португалия – 58 на сто, България – 57 на сто, Латвия, Литва и Малта – по 52 на сто и Словакия – 50 на сто.

Най-много семейства на самотни родители в ЕС има регистрирани в Латвия – близо 33 на сто от домакинствата, Словения – 25 на сто, Литва и Естония – по 24 на сто, Полша – 22 на сто. В България те са около 15 на сто. От тях – 80 на сто са самотни родители-майки и около 20 на сто самотни родители-бащи.

Най-много самотни майки в ЕС има в Естония – 90 на сто, Полша и Латвия – по 87 на сто. Самотните бащи са най-много в Швеция – 24 на сто, Румъния и Испания – по 21 на сто.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.