Евросъюзът няма да се разширява поне до 2019 г.

Трохи от планът "Юнкер" за България

Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви в прав текст, че по време на неговия мандат не може да се очаква приемането на нови държави за членки на Европейския съюз.

“Не трябва да създаваме впечатление сред страните кандидатки, че могат да станат членки в идните пет години. Няма да има нови членки през този мандат, това е невъзможно”, каза Юнкер. Той съобщи тази неприятна за страните-кандитки новина по време на представянето на програмата и състава на оглавяваната от него Европейска комисия и веднага бе цитиран от световните агенции.

Председателят на новата Европейска комисия обясни назначаването на еврокомисар по разширяването с натиск от страна на комисии в Европейския парламент. Същевременно Юнкер отбеляза, че преговорите за разширяване ще продължат със същия устрем и ангажимент, както беше досега, но не не е реално те да бъдат завършени до 2019 г.

Днес депутатите в Европейския парламент трябва да гласуват “ан`блок” новата Европейска комисия.

Последната държава, която получи статут на кандидат-член на ЕС е Албания. Това се случи на 24 юни тази година. Така Албания се присъедини към Черна гора, Македония и Сърбия.

Сърбия и Черна Гора вече водят преговори по присъединяването, а Македония остава заложник на спора със съседна Гърция за името.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.