Европейският съюз отпуска 1 млрд. евро за Украйна

Европейският съюз обяви, че отпуска 1 млрд. евро за Украйна. Бившата съветска република, обаче ще трябва да направи икономически реформи и да предприеме мерки за борба с корупцията.

Лидерите на ЕС ще обсъдят анексирането на Крим от страна на Русия на заседание, което ще се проведе в четвъртък и петък. Блокът отпусна 1 млрд. евро помощ за стабилизиране на разклатената икономика на Украйна. Средствата са част от по-голям спасителен пакет на стойност 11 млрд. евро, който ще бъде усвоен за няколко години.

“Макар че фокусът пада върху последните събития в областта на сигурността и политиката, ние не трябва да забравяме, че икономиката и финансовата ситуация на Украйна бързо се влошават. Създаването на условия за икономическа стабилност е важна стъпка, за да помогнем за стабилизирането политическата ситуация в Украйна”, каза Оли Рен, комисар по икономическите и валутните въпроси на ЕС.

Освен пакета от 1 млрд. евро ЕС отпуска и 610 млн. евро съгласно споразумението за асоцииране, което сваления президент Виктор Янукович отхвърли през ноември.

Очаква се европейските лидери да подпишат политическите глави от споразумението с новото правителство на Украйна в петък. Предоставено е намаление на митата на стойност 500 млн. евро.

Рен каза, че сумата от 1 млрд. евро ще покрие спешните финансови нужди на Украйна. Финансирането е насочено и към провеждането на икономически реформи, които ще подобрят икономическия мениджмънт, така ще нараснат държавните средства и ще се засили борбата с корупцията, добави той.

Рен изключи цените на електроенергията като област, която има нужда от реформи. Големите държавни субсидии оказват огромен натиск срещу обществените финанси. Украинците призовават за подобни промени “в продължение на толкова много месеци и години”, допълни той.

Източник: АФП

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.