Европейските социалисти няма да подкрепят бюджета на ЕС до 2020 г.

Втората по големина група в Европейския парламент – на социалистите и демократите, няма да подкрепи настоящото предложение за дългосрочен бюджет на ЕС за 2014-2020 г.. Това стана ясно след обсъждане в парламентарната група днес в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Като докладчик на Европейския парламент препоръчах на колегите си да не приемаме гласуване на дългосрочния бюджет по време на пленарната сесия в Страсбург идната седмица. Това, което преговорният ни екип постигна е недостатъчно. Отстъпките на страните членки са незначителни. Основното ми безпокойство е, че с този бюджет ЕС няма да може да финансира политиките си, така, както са заявени от същите лидери, които сега се противопоставят на исканията на парламента", заяви българският евродепутат Ивайло Калфин, който е говорител по бюджетните въпроси на парламентарната група. В същото време Калфин се обяви за спешно свикване на преговорните екипи на парламента, Европейската комисия и на ирландското председателство на Съвета и за подновяване на разговорите, ако страните членки излязат с ново предложение.

Към настоящия момент групите на либералите, на зелените и на крайната левица също декларират, че няма да подкрепят споразумение за бюджета.

Очаква се преди или по време на започващата утре в Брюксел среща на върха на ЕС въпросът за дългосрочния бюджет да бъде обсъждан от европейските лидери, което ще е последна възможност за постигане на споразумение. Ако това не се случи, преговорите ще бъдат отложени за есента. Това би поставило в риск постигането на споразумение навреме, за да почне нормално финансирането от 1 януари 2014 г.

До преговори за бюджета се стигна, след като Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство през март, сделката за бюджета, договорена между европейските лидери. Тя предвижда европейското финансиране за 2014-2020 г. за първи път в европейската история да бъде намалено и да възлезе на 960 млрд. евро.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.