Европейската комисия прие проектобюджета на ЕС за 2015 г.

Европейската комисия прие проектобюджета на Европейския съюз за 2015 г. в сряда, съобщиха от пресцентъра й в Брюксел. На този етап сумата, предвидена в проектобюджета е 142 млрд. евро.

Акцентът е поставен върху стабилен растеж, създаване на работни места и изпълнение на задълженията. Бюджетните кредити за поети задължения се съсредоточават върху новите програми на многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. и почти 60% от предложената сума са предназначени за подпомагане в областта на научните изследвания и иновациите, младежта и предприятията, става ясно от новините, които идват от Брюксел. Еврокомисията предлага също така допълнително намаляване с 1% на броя на своите служители, което е третото подобно съкращение за последните три години.

Голямото предизвикателство на бюджета за 2015 г. е да се справи с нарастващия проблем, който представляват спрените плащания в размер на 4 млрд. евро.

“Някои от държавите членки забравят, че има финансови последици на политическите решения, а това е проблем от години”, коментира комисарят по бюджета Януш Левандовски. Той и колегите му подкрепиха обявените в проектобюджета цели за растежа на икономиката и заетостта, заедно с намаляването на административните разходи.

След одобряването от Европейската комисия на проектобюджета на ЕС по проекта трябва да се произнесе и Съветът на ЕС, а след това документът ще влезе в Европейския парламент, припомня електронното издание на “Стандарт”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.