Европарламентът прие междинния доклад „Антимафия”

С огромно мнозинство, Европейският парламент прие междинния доклад за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Документът е първа стъпка към хармонизиране на европейското законодателство по отношение на злоупотребите в особено големи размери, които всяка година нанасят приблизително 120 милиарда евро годишна загуба за европейския бюджет, която се равнява на 1 % от БВП на ЕС, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат Илияна Йотова.

Докладът посочва необходимостта от законодателство в ЕС, което да гарантира взаимното признаване на съществуващите инструменти за борба с престъпността като изпълнимостта на осъдителните присъди и на заповедите за отнемане на имущество на територията на държави членки, различни от държавата членка, в която те са били издадени. Тази процедура ще бъде улеснена чрез създаването на Европейска прокуратура. Мерките още предвиждат изготвянето на европейски списък на престъпните организации по подобие на европейския списък на организациите, считани за терористични. Въпреки, че България не е директно упомената, документът препоръчва сериозни действия по отношение на купуването на гласове, като предлага държавите членки да бъдат санкциониране заради такава дейност.

"Докладът е много добра предпоставка за ново законодателство на ЕК, политически отговор на актуалните предизвикателства за противодействие и борба с организираната престъпност", заяви заместник-председателят на специалната комисия по организирана престъпност, корупция и пране на пари Илияна Йотова по време на дебатите преди приемането на документа в пленарна зала в Страсбург. Според българският евродепутат, въпреки обещаващото начало, по доклада има още работа. "Струва ми се, че има какво да бъде допълнено по един от съществените въпроси – противодействието на корупцията по висшите етажи на властта и по-точно какви механизми да се прилагат когато организираната престъпност е обвързана с държавата., когато престъпните фирми умело работят с обществени поръчки, покровителствани от политически чадър".

По време на дискусията в пленарната зала, Илияна Йотова призова ЕК в лицето на комисар Сесилия Малстрьом да предложи общи законодателни правила за използването на специалните разузнавателни средства. Заместник-председателят на комисия "Антимафия" смята, че така "ще се избегнат рисковете от незаконната им употреба, като скандалът в България, в който предишното правителство незаконно подслушва журналисти, политици и безнесмени, с цел изнудване и рекет". Темата продължава да бъде една от най-дискутираните, свързани със страната ни в Европа. "Контролът трябва да се осъществява от независими структури в държавите-членки, с права за обмен на информация по между си, т.е създаване на "оперативна мрежа" за ефективна борба с трансграничната престъпност", допълни Илияна Йотова.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.