Европарламентът прекъсва контактите с Русия

Дейността на комисията за парламентарно сътрудничество ЕС – Русия се преустановява, а достъпът до Европейския парламент на посланика на Руската федерация в Брюксел и на още един руски дипломат ще бъде ограничен. Това съобщи председателят на Европейския парламент Мартин Шулц като реакция на ЕП спрямо обявения преди дни от Москва “черен списък”, в който влизат представители на европейските институции и дипломати, като например бившият български посланик в Русия Илиан Василев.

От изявлението на Мартин Шулц става ясно, че занапред посланикът на Русия и дипломатът няма да имат свободен достъп до ЕП, както досега, а молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до ЕП, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай. Шулц е съобщил на руския посланик в Брюксел за взетото решение.

Предприетите от Европейския парламент мерки ще останат в сила до отмяната на т. нар. черен списък за забрана на европейски политици и официални представители на ЕС да влизат в Русия, уточняват от Брюксел. Европарламентът упреква Москва, че не е съобразила решението си да въведе “черен списък” с международното право.

Преди малко повече от година, на 10 април 2014 г., Парламентарната Ассамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши от право на глас делегацията на Руската федерация и забрани на руснаци да заемат ръководсти длъжности в ПАСЕ до края на годината заради поддръжката от страна на руските депутати на действията на Москва по окупацията и анексията на Крим. Русия реагира с напускане на ПАСЕ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.