Европарламентът подкрепи плана за бежанците с необвързваща резолюция

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) призоваха правителствата бързо да приемат допълнителен механизъм за разпределение на 120 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. 372-ма бяха “за” необвързващата резолюция, 124 “против”, а 54 се въздържаха. За да влезе в сила юридически, трябва решение на вътрешните министри на 28-те държави, които се събират идния вторник, съобщи БНР.

Целта на плана е да бъдат облекчени Гърция, Италия и Унгария, върху които легна бремето на бежанския поток. По-рано Съветът на ЕС по вътрешна политика, който включва вътрешните министри, не постигна единодушие по одобрението на плана. Сега вътрешните министри ще се срещнат идния вторник, за да преразгледат плана, който предвижда задължителни квоти за приемането на бежанци.

Веднага след гласуването Еврокомисията приветства резултата в подкрепа на нейното предложение и обеща незабавно да започне разселването на бежанци, ако на 22 септември правителствата на държавите от ЕС също одобрят схемата.

Голямото мнозинство в парламента бе лесно постигнато, защото 120 хиляди души не е чак толкова голям брой. Само в Мюнхен за последните три седмици дойдоха 74 000 бежанци. Замислете се, че в Йордания всеки четвърти човек е бежанец, а населението на ЕС е над 500 милиона. Тази схема дори и да бъде на доброволни начала все пак ще е някакво начало, защото сега някои държави не желаят изобщо да приемат бежанци, коментира пред кореспондента на БНР в Брюксел зам.-председателят на групата на социалистите Кнут Флекенщайн (ФРГ).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.