Европарламентът осъди действията на “Ислямска държава”

Европейският парламент прие днес резолюция за ситуацията в Ирак и Сирия, в която се отбелязва сериозната заплаха не само за населението на двете държави, но и за стабилността и мира в целия близкоизточен регион, породена от терористичната организация Ислямска държава. Евродепутатите осъдиха безразборните убийства на мирно население и незачитането на човешките права, особено спрямо религиозни и етнически малцинства, както и екзекуциите на тримата западни граждани.
В резолюцията си Европейският парламент призовава още международната общност и ЕС да осигурят военна и техническа подкрепа на новосформираното иракско правителство и на кюрдското население в борбата им срещу терористите, но и иракските власти да прекратят политиките на дискриминация, за да гарантират обединение на държавата.
Резолюцията обръща сериозно внимание и на заплахата от чуждестранни бойци сред редиците на Ислямска държава и призовава държавите-членки на ЕС да предприемат адекватни мерки спрямо заподозрените за тероризъм европейски граждани.
Сред вносителите на резолюцията са българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Като член на делегацията на Европейския парламент за връзки с Ирак, Емил Радев призова за по-конкретни действия от страна на Европейския съюз.
“ЕС трябва не само да продължи да предоставя хуманитарна помощ за иракското население, но и да наложи санкции спрямо тези, които търгуват петрол с Ислямска държава и им предоставят финансова подкрепа. По този начин ще бъде намалена финансовата и военна мощ на организацията, докато в същото време ще бъде осигурена по-добра перспектива за населението“, коментира още Емил Радев.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Всяка държава от ЕС да не допуска развитие на “Ислямски джихат”. Така и ООН да предприеме мерки за всички държави . Но арабските държави сега да са водещи за прекратяването на всякакъв #”ДЖИХАД”. Само просветата и образованието биха спасили човечеството от #ТЕРОРИСТИ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.