Европарламентът гласува резолюция с призив “Южен поток” да не се строи

С впечатляващо мнозинство депутатите от Европейският парламент приеха днес резолюция, в която се призовава газопроводът “Южен поток” да не бъде изграждан, както и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за Европейският съюз. Разглеждането на тази резолюция влезе в дневния ред на последното пленарно заседание в рамките на мандата на сегашните евродепутати.
Документът бе гласуван с 437 гласа “за”, 49 против и 85 въздържали се. Разолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. В приетия документ се призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.
Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна.
Евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП, която беше водещата политическа група при оформянето на документа, обърна внимание, че ГЕРБ е „за” „Южен поток”, стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Смешковци, нищо няма да направят по простата причини,че са зависими от Русия, голяма част от бизнесът име там каквото и да направят пак нищо няма да направят!!! Все си мисля,че Русия ще закопа ЕС 😀 и се надявам.

  2. И До какво ще доведе този Призив? Щом като не може доставките да се транспортират през Южен поток, и трябва да продължи СТРАДА-ние-ето през Украхна… Както би казал великият диктатор Й.Висарионович – “Има бандеровци, има проблем.Няма СеСеровци, няма проблем. Това устройва европейския север, запад и Юг. Да му мислят оти-гра-ването Полшка и АСЩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.