Европарламентът гласува още 35 млрд. евро спешна помощ за Гърция

Със 586 гласа “за” и само 87 “против” евродепутатите одобриха още 35 млрд. евро за Гърция, като част от финансовата помощ, която Гърция ще получи до 2020 година.

“След няколко години на криза , Гърция отчаяно се нуждае от финансова помощ”, заяви в залата на Европейския парламент еврокомисарят Валдис Домбровскис, като изтъкна, че Брюксел е поел инициативата да се увеличи със 7% (около 1 милиард евро) предварителното финансиране на съществуващите програми за насърчаване на заетостта в Гърция до 2020 г.. Средствата са отпуснати за подкрепа на национално значими проекти за подобряване на икономическия и инвестиционния климат.

Всъщност още в средата на юли Домбровскис съобщи, че Европейската комисия е подготвила пакет от инвестиции за икономическото развитие на Гърция от 35 милиарда евро, който ще включва 15 милиарда евро от структурните фондове на ЕС и още 20 милиарда евро, които да се разпределят по Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Инвестиционни пакети, предназначени за периода до 2020 г. , не са включени в третата програма за кредитна подкрепа на Гърция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.