Европа ще загуби 1 млн. работни места, ако се подпише ТТIP

Над 1 милион работни места ще бъдат изгубени в Европа, ако бъде подписано трансатлантическото търговско споразумение със САЩ (TTIP). Това прогнозира Марк Дийрън от неправителствена организация за борба с бедността, базирана в Лондон Според него изследването на ЕК, че споразумението би донесло по средно 545 евро за всяко европейско семейство е нереалистично.

“Ние сме много скептични към резултатите от това изследване. Ще цитирам и още едно, направено по методологията на ООН. Според него, приходите от износ ще спаднат в ЕС, ще бъдат изгубени работни места, доходите на домакинствата ще спаднат, самите европейски държави ще намалят търговията помежду си. Всичко това, разбира се, ще разклати финансовата стабилност”, коментира Марк Дийрън пред БНР. Британският експерт е категоричен, че споразумението ще удари бизнеса на много малки производители, които не могат да издържат на конкуренцията с американските корпорации и ще влоши качеството на продуктите, продавани в Европа. Дийрън цитира данни от изследването, показващи, че в най-добрия вариант може да се изгубят 680 000 работни места в Европа, а в най-лошия – 1,3 млн. работни места.

“Официалният коментар на Европейската комисия е, че тези загуби могат да бъдат абсорбирани от други сектори в икономиката. Това може да звучи много лесно от гледна точка на статистиката, но как си представяте толкова хора да изгубят работата си и да трябва да търсят реализация в други сектори”, попита Марк Дийрън.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.