Еврокомисията ще прави защитени паркинги за шофьорите на тирове

Защитени паркинги ще бъдат изградени за шофьорите на тирове в ЕС. Така те ще могат да почиват извън камионите без да се безпокоят от кражби и посегателства, които застрахователите няма да приемат. Това увери  еврокомисарят по транспорта Евелина Булц, която се срещна с премиера Бойко Борисов.  На срещата  Борисов е възразил срещу затягането на регулациите за международните превози, които изискват от фирмите – превозвачи да плащат по-големи осигуровки на шофьорите, да им осигуряват възможност за по-комфортна почивка и връщане при семейството на всеки 3-4 седмици. По повод тези регулации  браншовите и синдикални организации обявиха, че ще има протест на тирове на 17 май, когато в София идват лидерите на астраните от ЕС за срещата на върха под българско председателство.

Еврокомисар Булц каза, че подготвяните изменения не променят пазарните правила и че изграждането на защитените паркинги ще бъде финансирано по механизма “Свързана Европа”. Френското правителство се е съгласило те да бъдат отдавани за управление на частни фирми. По думите й това решение в еднаква степен успокоява както притесненията на българските превозвачи, така и очакванията на Франция, Германия и Холандия – трите държави от ЕС, в които регулациите на транспортните фирми се прилагат най-строго.

Тя подчерта, че нарушенията на сегашните правила са от нововъзникнали малки фирми – пощенски кутии, а заплащането и социалните придобивки на шофьорите са несправедливи.

Премиерът Борисов обясни, че България е регионален лидер в отрасъла, а евентуалното налагане на по-строги изисквания ще принуди шофьорите да започнат работа в регистрирани в Стара Европа компании.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.