Еврокомисията на Юнкер бе одобрена с гласовете на 423 евродепутати

С гласовете на 423 депутати Европейският парламент утвърди ан`блок новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. “Против” гласуваха 209 евродепутати, а 67 – “въздържал се”.

За да заработи, новото правителство на ЕС предстои да бъде формално назначено от Европейския съвет, което ще стане най-вероятно до края на седмицата, а през следващата ще се извърши и смяната на “караула” в Брюксел.

В речта си пред Евпропейския парламент Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, а девет от всички еврокомисари са жени.

Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните, заяви Юнкер. Той изтъкна, че иска Европа да има най-високите постижения в социално отношение, а основната задача на новата ЕК ще е намаляването на безработицата.

Юнкер обеща да представи до Коледа голям пакет от мерки за заетост, растеж и инвестиции. Бившият премиер на Люксембург заяви, че ЕС трябва да направи повече за справянето с проблеми като епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от групировката „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия и вълната от имигранти от Средиземно море. Новият председател на ЕК обеща да проучи внимателно и предвидената в споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ възможност корпорации да съдят правителства.

В речта си Юнкер не спомена кризата в Украйна и евросанкциите срещу Русия, които генерираха невиждано напрежение между Брюксел и Москва.

Новият състав на Еврокомисията има седмина заместник председатели. За свой първи заместник самият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е предпочел холандеца Франс Тимерманс, който ще отговаря и за регулациите и връзките между институциите. Следващият зам-председател е италианката Федерика Могерини, която е и върховен представител на ЕС по външната политика и въпросите на сигурността.
В качеството си на зам-председател на Еврокомисията Кристалина Георгиева ще отговаря за бюджета и човешките ресурси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.