Еврокомисар изключи газовия сектор от възможните санкции срещу Русия

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер изключи газовия сектор от възможните санкции срещу Русия, предаде БНР. Медията цитира думите на Йотингер, че руските партньори са най-важният доставчик на газ за Европа и Брюксел е готов да продължи партньорството въпреки украинската криза.Еврокомисарят по енергетиката е изразил надежда, че в следващите две седмици Москва и Киев ще постигнат компромис за цената на газа, което ще осигури безпроблемния му транзит.
Въпреки казаното от Йотингер, което отразява и позицията на ЕК, украинският външен министър Андрий Дешчица призова Германия и Евросъюза да наложат по-тежки “превантивни” санкции срещу Русия.
Москва води “скрита война” в Източна Украйна и “няма да спре в Луганск и Донецк”, каза Дешчица в интервю за германския ежедневник “Ди Велт”. Според украинския дипломат Евросъюзът трябва да удари банковия сектор и лица от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Две седмици преди изтичането на срока, поставен от “Газпром”, Дешчица повтори, че Украйна е готова да плаща за руския газ, но не 485, а до 300 долара за кубичен метър.
“Газпром” обаче настоява за 80 процента повече и се заканва, че ще спре доставките за Украйна от 3-ти юни. Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви вчера, че Москва може да предостави отстъпка, стига Киев да плати 2,2 милиарда долара, дължими за доставките до март.

ЕС е готов да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна на 27-и юни, увери снощи комисарят по разширяването Щефан Фюле при визитата си в Киев. Политическата част от съглашението бе подписана в края на март. Съюзът ще помогне на Украйна да се стабилизира икономически, увери и шведският външен министър Карл Билт, който също бе в украинската столица.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.