Евродепутати посетиха новия координационен център за българите в Украйна

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова и Андрей Ковачев посетиха координационния център за българите в Украйна. Центърът, основан по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе, се помещава в сградата на Държавната агенция за българите в чужбина и ще започне своята работа до няколко дни.

Ева Паунова и Андрей Ковачев подкрепиха усилията на правителството за осъществяване на директна връзка с гражданите от български произход, които пребивават извън границите на страната ни. „Този контакт е особено важен в настоящата ситуация на конфликт в Украйна, която изисква особено силна подкрепа за сънародниците ни там“, коментира Паунова. Тя призова новосъздаденото звено да работи съвместно с други държавни органи, за да бъдат улеснени процедурите за съдействие и обмяна на информация относно нуждите на гражданите от български произход в чужбина.

Д-р Ковачев, който работи активно за защитата правата и на българите извън границите на страната ни, посочи, че е необходим целенасочен подход за осъществяване на съдействие за тези наши сънародници, които имат нужда. „Дейността на новия координационен център ще ни помогне да запазим баланса между отговорността пред сигурността от една страна и подкрепата за българските общности от друга“, заяви българският евродепутат.

Нуждата от Координационен център за българите в Украйна възникна в контекста на конфликта в страната, предизвикан от незаконното анексиране на Крим и последвалата агресия в Източна Украйна. На 17 февруари 2015 г. българското правителство започва работа по създаването на координационен център, който ще бъде оперативен до няколко дни. Той ще разполага с гореща телефонна линия и ще изпълнява не само информационна роля, но също така ще набира хуманитарна помощ.

(Информация и снимка: Пресцентър на ГЕРБ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.