Евродепутати изслушаха Кр. Георгиева и я аплодираха

Евродепутатите от три парламентарни комисии: по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси изслушаха Кристалина Георгиева, която председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предлага за зам-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета и финансовите ресурси. Преди изслушването Георгиева вече бе дала писмени отговори на десетки въпроси на евродепутатите.
Днешното изслушване премина под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи, предаде БНР. Част от евродепутатите бяха подготвили и въпроси за необходимите промени в кадровата политика на Еврокомисията, която също попада в ресора на Георгиева. Тя има три часа, за да отговори на общо 45 въпроса, разпределени на квотен принцип между политическите групи в Европарламента.
Кристалина Георгиева увери евродепутатите, че много добре разбира колко е важно ЕС да мобилизира и използва възможно най-добре финансовите си ресурси, както и човешкия си потенциал.
Георгиева каза още, че е убедена, че европейският бюджет може да помогне не само за справяне с остатъчните ефекти от кризата, но и за възстановяване на доверието на хората в европейските институции.
Представянето на Кристалина Георгиева, която има и опита от петгодишния си мандат в досегашната ЕК, бе впечатляващо и не остави никакви съмнения, че кандидатурата й ще бъде одобрена.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.