Евродепутатът Ивайло Калфин е избран за член на групата „Монти”

Ивайло Калфин ще представлява Европейския парламент в групата на високо равнище за собствените приходи на ЕС, чието създаване бе обявено снощи в Страсбург от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и от гръцкия премиер Антонис Самарас, чиято страна председателства Съвета на ЕС. Ръководител на групата е бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Марио Монти.

Групата беше договорена по време на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г. и ще включва по трима представители от трите основни европейски институции. Освен Калфин, Европейският парламент се представлява от лидера на парламентарната група на либералите и кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстат, както и от председателя на бюджетната комисия на парламента Ален Ламасур (ЕНП). Европейската комисия ще бъде представена от трима еврокомисари: Марош Шефчович, Януш Левандовски и Алгирдас Шемета.

” Европейският бюджет е основният инструмент, чрез който ЕС провежда своите политики. В момента обаче той се захранва в огромната си част от националните вноски на страните членки. Така, вместо европейските приоритети и политики, основната тема в националните парламенти, е вноската, която се плаща. Освен това в годините са се натрупали редица изключения от общото правило и никой не може да даде смислено обяснение кои фактори определят националната вноска. Това не може да продължава повече. Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети. Така ще може да се върнем на разговора за политическите приоритети и добавената стойност на Европа”, коментира Калфин, който беше докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г. Той изрази благодарност на своите колеги от Групата на социалистите и демократите, които му гласуваха доверието да ги представлява.

Задачата на групата на високо равнище е да направи преглед на начините на финансиране на европейския бюджет и е да предложи нови възможности за това, които да го направят по-автономен и по-прозрачен. Новата система за собствените приходи трябва да замени съществуващата в момента, според която 80% от бюджета се набира чрез вноските на страните членки. Останалите средства идват от такси за внос на захар, вносни мита и акцизи, глоби за нарушаване на европейското законодателство и от отчисления от ДДС.

Очаква се групата „Монти” да излезе с първите си заключение в края на 2014 г. През 2016 г. тя трябва предложи промени, които след това ще бъдат консултирани с националните парламенти на страните членки, преди да станат европейско законодателство.

Първото работно заседание на групата на високо равнище ще се проведе следващата седмица в Брюксел.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.