Евродепутатът Емил Радев: България трябва да бъде приета в Шенген

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев призова държавите-членки на Европейския съюз да вземат положително решение за приемането на България в Шенген. Според него, осем години след приемането на България в ЕС, тя все още е жертва на двойни стандарти, като някои политици от уж партньорски държави изразяват неверни твърдения относно България единствено с вътрешнополитически цели.

Това заяви българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев по време на обсъждане на доклад за функционирането на Шенгенското пространство, представен в сряда в Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Докладът, както и представителите на Европейската комисия по време на самото обсъждане, препотвърдиха подкрепата за присъединяването на България в Шенген, като се позоваха на изпълнените технически критерии за членство. Португалският евродепутат от ЕНП Карлос Коельо, дългогодишен поддръжник на България, призова да бъде оказан натиск от ЕК и ЕП върху Съвета за приемането на България в Шенген.
Според Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) България многократно е доказвала и продължава да доказва, че допринася активно към опазване на европейската сигурност. Като пример той даде факта, че броят на нелегални емигранти през българо-турската граница е значително по-малък от този през централното Средиземноморие поради успешните усилия на българските граничари и полицаи да пазят сигурността по външната европейска граница с Турция. “Чрез добро сътрудничество, особено след като правителството на премиера Бойко Борисов дойде на власт, се работи активно и по предотвратяване преминаването на границата от чуждестранни бойци.”, допълни българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ.
В заключение Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) заяви, че фактът, че България още не е член на Шенген въпреки всичките си усилия и положителни оценки, е недопустим и обиждащ спрямо българския народ. “Затова призовавам държавите-членки да докажат, че считат страната за пълноправен член на ЕС. Това може да стане единствено, като приемат България в Шенген!”, категоричен бе евродепутатът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.