Евродепутат: В Скопие не са готови за членство в ЕС

Българският евродепутат Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) взе участие в дебата на Европейския парламент по редовния годишен доклад на Европейската комисия по напредъка на Македония по пътя й към членство в Европейския съюз през 2013 г.

„Сегашната държавна идеология в Република Македония, основана на един от последните планове на Коминтерна и юго-комунизма и окрилена от сюрреалистичния щрих на “антиквизацията”, има съвсем различна цел от европейската“, заяви Андрей Ковачев в изказването си в пленарна зала. По думите му въз основа на последователното изкуствено разделение от 1944 г. и насаждането на омраза спрямо съседните държави, целта и на сегашните управляващи е да поддържат усещането за “лошите съседи” и “незаинтересуван” ЕС.

Според българския евродепутат, с налагането на идентичност чрез най-гротески форми (паметници, филми, изложби, наименования, енциклопедии и т.н.) управляващите в Скопие имат една цел – да останат на власт колкото се може по дълго, жертвайки в името на това както европейските перспективи на Република Македония, така и благоденствието на своите собствени граждани. „Заради тях и в името на ценностите, върху които е изграден ЕС, наше морално задължение е да положим всички усилия сенките от миналото да останат в миналото и Република Македония да стане възможно най-бързо част от ЕС“, посочи Андрей Ковачев.

Европейският парламент гласува по доклада днес.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.