Евродепутат: Ромските гета във Франция се бутат много по-бързо

“Ромските гета във Франция се разрушават много по-бързо и там не се предлага никаква алтернатива – с жандармерия, с булдозери – тези хора са товарени на самолетите и са връщани в Румъния например. Това, което прави България, го прави доста по-цивилизовано и дава много по-голям избор на тези хора да си намерят ново жилище”. Това каза по БНР евродепутатът Емил Радев от Европейската народна партия. Той е внесъл писмено питане до Европейската комисия за това, каква е компетентността на един от говорителите на ЕК да коментира действия на българските местни власти, когато изпълняват законови разпоредби.

Радев реагира на изявление от 21 август, че българските власти трябва да предоставят алтернатива и да спазват основните човешки права, когато принудително местят хора от незаконни жилища във варненския квартал “Максуда”:

До два месеца Емил Радев очаква отговор на писмения си въпрос до Европейската комисия. Той подчерта, че в случая не става дума за расова или етническа дискриминация, а за пояснение относно стратегията за интеграцията на ромите, която е европейска, дали предвижда изключения в спазването на законите на тази общност и дали е възможно да бъдат давани привилегии на дадена етническа група, когато говорим за спазването на закона?

Според Радев община Варна е изчакала достатъчно, а и е била дадена възможност на хората, живеещи в предвидените за събаряне къщи, сами да отреагират и да съборят постройките, както и да си намерят друго жилище.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.