Евродепутат от ГЕРБ: Съдебната ни система всъщност е много добра, но недофинансирана

България изпреварва много от страните в ЕС по редица от общо 56 критерия, отразени в проучване на Европейската комисия за състоянието на правосъдните системи в държавите-членки. Административните дела у нас приключват на първа инстанция до 200 дни. В Германия това отнема до 280 дни, а във Франция – до 600. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който се срещна с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район „Одесос” по покана на народния представител и ръководител на районната партийна организация д-р Руслан Тошев.

„България е на предпоследно място в ЕС по показателя „Независимост на съда”, но тази оценка е на базата на възприятията на хората. Проучвания сочат, че според 70% от българските граждани съдебната ни система е най-корумпираната, но същевременно само 11% практически са се сблъсквали със съда. Няколко гнили ябълки не са лицето на системата”, разясни Радев. Той изтъкна още, че доста по-бързо у нас приключват и съдебните спорове, свързани с обществените поръчки, а със система за случайно разпределение на делата не разполага даже Франция.

На дъното на класацията сме само по отношение на финансирането на сектор „Правосъдие”. Падат се едва по 20 евро на човек, но общата сума представлява 0,6% от БВП, а на тази база сме на първо място в ЕС”, уточни евродепутатът и постави акцент върху ролята на българската икономика.

„Имаме най-ниските данъци в Европа, разполагаме със законодателство, което насърчава инвестициите. Новото правителство рестартира работата по съдебната реформа, по изграждането на инфраструктурата и отпуши европейските програми, а това е начинът да се постигне ръст на икономиката”, отчете Радев. Той обърна специално внимание и на стабилността в страната, гарант за която станаха настоящото управление и лично премиерът Бойко Борисов. „Той се ползва с доверието на международните ни партньори и постепенно успява да възстанови имиджа на страната ни”, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.