Евродепутат от ЕНП критикува проектозакона за Сметната палата

Германският евродепутат Ингеборг Гресле, която е член на комисията по бюджетен контрол в ЕП, публикува прессъобщение на сайта на Групата на ЕНП, озаглавено: “Българското правителство слага ръка на независимостта на националната Сметна палата”. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, разпространявайки в резюме позицията на Гресле, която коментира  разгледания на първо четене в Народното събрание проектозакон за реорганизацията на българската Сметна палата.

“Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017. Сега да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответния професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация “, изтъква Ингеборг Гресле.

Според нея, очевидно е, че целта е Сметната палата да бъде направена политически зависима “в страна, за която Европейската комисия отбеляза в

последния си мониторингов доклад, че са нужни допълнителни усилия за

напредък в борбата срещу корупцията и пълна независимост в борбата срещу организирана престъпност.”

Германският евродепутат посочва, че България е държава, “в която назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Комисията като “непрозрачни ” и са белязани от “силни икономически интереси”. “Ние трябва да се изправим срещу подобно развитие и тяхното въздействие спрямо  еврофондовете”, апелира на сайта на Групата на ЕНП Гресле.

Тя завършва с думите, че по време на съвещание на 28 октомври 2013 г., Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент се е убедила в професионалните и експертни качества на сегашната българска Сметна палата.

Оригиналното прессъобщение на немски език от страницата на Групата на ЕНП в Европарламента може да бъде видяно тук:

http://eppgroup.eu/de/press-release/85203

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.