Евродепутат не намира доклада на ЕК за силно критичен

Докладът на ЕК не е силно критичен. С позитиви са приети промените в Конституцията, с които напрактика се разделя ВСС, продължаването и поставянето във фокуса на правителството на стратегията за борбата с корупцията и стратегията за изпълнение на съдебната реформа. Това каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в предаването „Преди всички“ по БНР. По думите му, като положителен резултат са дадени и Специализираната прокуратура, Специализирания съд – „отбелязва се, че там вече има успешни дела, също така като положително е изтъкнато и избирането на нов главен инспектор”.

Емил Радев е на мнение, че препоръките, в сравнение с други години, са далеч по-малко и не са така резки, като в предишните доклади. Евродепутатът изтъкна, че основните критики на авторите на доклада са главно към ВСС, но една част от тях вече са изпълнени с приемането на промените в Конституцията.

Радев допълни, че от Брюксел критикуват начина, по който се взема решение във ВСС, като ЕК иска това да стане по-прозрачно.

„Що се отнася до борбата корупцията , за делата с особено висок обществен интерес, делата по висшите етажи на властта – тук се намират пропуските, че няма много такива дела, че такива дела трябва да се наблюдават. Основните критики са и за невъвеждането и неприемането на нови процесуални закони, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателният кодекс , също така и че не е въведено електронното правосъдие. Това са критики към Министерството на правосъдието”, поясни още евродепутатът. По думите на Емил Радев, в доклада има и препоръка за по-активно противодействие на корупцията в “ниските етажи” на МВР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.